DIY glutenvrij zuurdesembrood

Hier leg ik je uit hoe je een starter en het brood kunt maken

Thuis glutenvrij zuurdesembrood bakken
In deze video leg ik je uit hoe je thuis glutenvrij zuurdesembrood kunt bakken.

De recepten van de verschillende onderdelen vind je hieronder

Starter maken
Chia gel maken
Brood bakken
Glutenvrije zuurdesem starter maken
Nodig
  • Boekweit meel
  • Sorghum meel (gierst)
  • Gefilterd water
  • Waterkefir
  • Cupmaat bekers

Verhouding =
1:1 water : boekweit
1: ¾ water : sorghum
dus altijd net iets minder water bij het sorghum meel! Je voedt afwisselend met beide melen, dus om en om

Bereiding

Dag 1

Voeding 1

Meng iets minder dan 0,5 cup sorghum met 0,5 water en 2 eetl waterkefir en roer dit goed door en vul dit af in de glazen pot.
Doe er een doekje met elastiek omheen en laat gedurende 8 uur staan

Voeding 2 (ongeveer 8 uur later)

Waarschijnlijk staat er nu water op het meel en is het meel een blok. Roer dit gewoon door Meng in een ander bakje 0,5 cup boekweitmeel met 0,5 cup water en meng dit goed.
Voeg beiden samen in een glazen of keramische pot

Dag 2

Voeding 3 (ongeveer 8 uur later)

Meng weer iets minder dan 0,5 cup water met 0,5 sorghum en 2 eetl waterkefir, roer goed door en meng dit met de eveneens goed doorgeroerde starter.
Vandaag kan het zijn dat je na een paar uur al belletjes ziet verschijnen in de starter en dat hij een beetje bol gaat staan bovenop. In ieder geval zal het water niet meer bovenop gaan liggen.

PS: vanaf vandaag mag je de hoeveelheid voeding verhogen. Je starter groeit en dus mag hij meer eten. Verhoog de voeding steeds met ¼ cup meer bij iedere voeding zolang hij blijft groeien.

Voeding 4 (ongeveer 8 uur later)

Meng met boekweit 1:1 water en laat weer rusten. Als je de starter in steeds een nieuwe pot overgiet komt ook alles van de bodem goed mee.

Dag 3

Voeding 5

Nu meng je weer met sorghum en water ¾:1 en zul je vast meer leven gaan zien weer. Zeker bij het roeren komen belletjes boven ploppen

 Dag 4

Als je regelmatig hebt gevoed zou de starter vandaag klaar kunnen zijn! Het duurt gemiddeld 4 dagen om de starter te laten leven. Afhankelijk van warmte en weer kan het langer of korter duren.
Je ruikt het ook, hij ruikt dan heerlijk zuur maar niet bedorven. Je zult snel genoeg leren werken met de starter en meer op gevoel gaan werken, met levende producten werken is geen harte materie, er zijn zoveel factoren die van invloed zijn dat je op gevoel zult moeten kunnen gaan vertrouwen.

Vanaf je eerste brood voedt je de starter nog maar 2 x per dag als hij buiten de koelkast wordt bewaard. In de koelkast rust hij en pas bij het gereed maken voor een volgende bakbeurt ga je hem de avond van te voren weer voeren en pik je de draad weer op.

Chia gel 
Nodig
  • Hele chia zaden
  • Gefilterd water
  • Glazen pot met deksel
Bereiding
  • 1 cup water
  • 2 eetl chia zaden

Roer met een vork of garde totdat alle zaden onder water zijn

Herhaal dit nu iedere paar minuten totdat je ziet dat zich een mooie gelei heeft gevormd

Na 15 min is het al goed gebonden en na 30 min is het klaar

Vul het in de glazen pot en laat liefst een nacht of dag staan. Als je dan het brood gaat bakken is de gel altijd goed. Je kunt dit goedje bijna 2 weken in de koelkast bewaren.

Het brood bakken

Glutenvrij zuurdesembrood – 1 stuk

Wat heb je nodig?
  • 2 cups starter
  • ¼ cup chia gel
  • 1 theel zout
  • 1 cup tapioca
  • ¼ cup teffmeel
  • ¼ cup arrowroot
  • 2 eetl lijnzaad vers gemalen (in koffiemolentje)
  • 2-4 eetl waterkefir
Aanwijzingen
  • vet een cakevorm in
  • starter in een glazen kom
  • voeg chia gel en zout toe en roer rustig door
  • voeg tapioca en teffmeel toe en roer weer door
  • het deeg begint flink in te dikken, maar voeg nooit water toe!
  • voeg arrowroot en gemalen lijnzaad toe
  • voeg 2 eetl waterkefir toe en meng weer
  • is het beslag nu goed te mengen? Het mag zwaar gaan, maar moet wel te doen zijn. Dan ga je goed
  • is het echt te dik om te mengen, voeg dan nog 1-2 eetl waterkefir toe
  • doe het beslag in de ingevette vorm en laat gedurende de nacht rijzen onder een kaas- of theedoek
  • verwarm de oven dan voor op 175 graden
  • bak met hete lucht op een rooster (niet bakplaat) of met een bakje water in de oven gedurende 50-60 min
  • haal na 10 min uit de vorm en laat op een rooster afkoelen

Je zet het brood de avond van te voren op en dat is ook het moment om de chiagel te maken en te checken of je waterkefir in huis hebt

Nu heb je je eerste brood gebakken, en dan?

Je blijft de starter 2 x per dag voeden als je hem op je aanrecht laat staan om hem regelmatig te gebruiken. Kijk hoevaak je een brood bakt. Bak je meer broden, dan wil je je starter flink laten groeien en zul je ook meer moeten voeden. Voeg steeds ¼ meer meel toe aan je voeding. Dus je gaat van 0,5 naar 0,75 naar 1 cup. Je ziet op gegeven moment vanzelf hoeveel meel je nodig hebt om je starter goed te laten groeien. Staat er veel water bovenop voor de volgende voeding? Dan heeft ie flink honger en geef je een schep extra.

Bak je 1 x in de week 1 brood? Dan zou je hem na het voeden in de koelkast kunnen zetten en 1 dag voor het bakken weer eruit halen en 2 x voeden alvorens te bakken. Dus je haalt hem in de avond eruit en voedt hem. Vervolgens voedt je hem nog in de ochtend en ’s avonds zet je het brood op en voedt hem weer, vervolgens zet je hem in de koelkast. Daar blijft hij prima gedurende 1 of 2 weken, maar voordat je hem weer gaat gebruiken zul je hem weer moeten boosten.
Een lepel waterkefir na een koude periode doet ook wonderen bij de 1ste voeding. Je blijft om en om voeden met sorghum en boekweitmeel. In de koelkast bewaar je de starter in een gesloten pot.